Menu
Shop navigation

Biodiversiteit


Wat is biodiversiteit en waarom is het zo belangrijk ?

Stel je eens voor dat er alleen maar muggen op aarde zouden zijn. Of alleen maar cactussen. Hoe zou de wereld er dan uitzien? Dat werkt toch niet?

De verschillende soorten op aarde houden de natuur in balans. Samen vormen ze een levende en productieve natuur. Dit noemen we biodiversiteit.

Biodiversiteit bij Tuincenter Defever !

Biodiversiteit is leven 

Biodiversiteit, wuk is da ?! Het is een vreemd woord waar veel mensen nooit van hebben gehoord.
"Bio" betekent leven, "diversiteit" betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm over de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die leven op aarde. Het is belangrijk dat we –bijvoorbeeld- niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor een natuur in evenwicht.

Biodiversiteit maakt ons gelukkig

Fluitende vogeltjes of fleurige bloemen, wie wordt daar nu niet blij van? Al dat biodivers leven om ons heen maakt ons gelukkig. Ons voedsel halen we uit de natuur ! Zonder dieren of planten zouden we dus verhongeren. Ze genezen ons als we ziek zijn. Meer dan veertig procent van de medicijnen tegen kanker komen voort uit de natuur.

Niet enkel voor de mens is het belangrijk, maar ook voor de natuur. Koolstof, zuurstof en water zijn stoffen die de aarde nodig heeft. Die stoffen worden aangemaakt door de planten zelf. Bepaalde kleine diertjes, zoals de regenworm, breken afval af zoals bladeren of dode dieren. Hierdoor helpen ze de bodem mee vruchtbaar te houden. Andere dieren zoals insecten of vogels, zorgen voor het bestuiven van bloemen. Zo blijven er genoeg mooie bloemen in de natuur en in onze tuin !

Biodiversiteit zorgt voor schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook voedsel, grondstoffen en energie voor huisvesting, kleding, brandstof en medicijnen. Deze natuurlijke hulpbronnen zorgen dat we kunnen bestaan. Biodiversiteit is belangrijker dan je denkt ! 

Biodiversiteit bij Tuincenter Defever !

Soorten

Biodiversiteit omvat alle soorten die er op aarde zijn, waaronder alle dier- en plantensoorten. Op dit moment zijn bijna twee miljoen soorten bekend, waarschijnlijk zijn er in werkelijkheid vele miljoenen soorten op aarde. Een groot deel van de biodiversiteit is dus nog onbekend. Voortdurend worden nieuwe soorten ontdekt.

Ecosystemen

Naast de verscheidenheid aan soorten omvat biodiversiteit ook de diverse ecosystemen (of: leefgebieden) waar die soorten voorkomen. Bijvoorbeeld de tropische regenwouden, de koraalriffen, de savannen of de hoogvenen.

Genen

Tot slot omvat biodiversiteit ook de genetische variatie binnen soorten. Bijvoorbeeld de varianten binnen een boomsoort als de wilde appel of de verschillende ondersoorten van een diersoort, als de grote vuurvlinder.

Daarnaast is er nog de verscheidenheid aan levensvormen die de mens heeft gedomesticeerd. Het gaat dan om dieren die tot (landbouw-)huisdier en gewassen die tot landbouwgewassen zijn gemaakt.

Het belang van biodiversiteit

De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Biodiversiteit betekent voor de mens voedsel, bouwmateriaal, brandstof (hout) en grondstoffen voor kleding (zoals katoen) en medicijnen. We noemen dit ecosysteemdiensten.

Ook leidt wetenschappelijk onderzoek aan biodiversiteit regelmatig tot technologische innovatie, economische vooruitgang en meer welzijn (als het bijvoorbeeld leidt tot nieuwe medicijnen).

Producten in de kijker

Elke maand iets nieuws !

Bekijk onze tijdelijke acties

Graag persoonlijk advies?

Kom eens langs in ons tuincenter en we bespreken je plannen tussen het groen!

Contacteer ons

Vacatures

Op zoek naar creatief talent !
Jobstudent Weekendwerk

Spontane sollicitaties: jobs@tuincenterdefever.be

Contacteer ons