Menu
Shop navigation

Helleborus: de echte Winterkoningin

Geen product gevonden

Botanische naam
Helleborus
 
Nederlandstalige naam
Nieskruid

Wondermooi en ijzersterk

Geen tuinplant die in de wintermaanden zo mooi en zo lang bloeit als de Helleborus. Deze beauty met wintergroen blad en stralende bloemen is een echte aanwinst voor uw tuin !

De Helleborus een van de meest geliefde vaste planten in de tuin, die al vroeg in het jaar kleur aan je tuin brengt.

Deze winterkoningin beschermd haar bloemen tevens op een ingenieuze manier tegen vorst. Als het flink gaat vriezen, pompt ze er het vocht uit, dat ze tijdelijk in de bladeren en wortels opslaat. De bloemen hangen dan even slap, maar bevriezen niet. Wordt het weer beter, dan pompt de Helleborus het vocht opnieuw naar de bloemen en ze staat er al snel weer stralend bij.

Van roodpaars tot boterbloemgeel

Deze plant kent meer dan tweehonderd soorten, rassen met enkele- en met gevulde bloemen.

De meest voorkomende bloemkleuren zijn wit, wit met donkerdere spikkels, licht-en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, vuurrood, heel diep paars, bijna zwart, maar ook crèmegeel, boterbloemgeel en lichtgroen. De witte bloemen verkleuren vaak naar roze en groen (Helleborus Niger).

Buiten en binnen

We hebben twee soorten Helleborussen:

De tuinsoort waar alles op zijn tijd gebeurd, doorheen de winter neemt de plant koude op om opnieuw tot groei te komen.

De huiskamersoort die door selectiewerk nieuwe vroeger bloeiende soorten naar voor brengt. Via koude opname in de koelcel, voor het oppotten, kan de bloei vervroegd worden van eind november tot nieuwjaar. De 'Verboom' selecties.
Wie van de Helleborus als binnenplant wil genieten, plaatst deze best niet bij de verwarming. Je kan de vervroegde huiskamersoort tevens naar buiten brengen, na de bloei, op een beschut halfschaduw plekje waar ze jarenlang kunnen blijven staan.

Bijzondere blikvangers

Bloemen van pure geraffineerde schoonheid, subtiel en overweldigend tegelijk. De Helleborus is heel mooi solitair maar kan ook in combinatie met andere planten. Denk maar aan bloembollen bijvoorbeeld. Met de feestdagen in het vooruitzicht zijn ze niet te missen om je tafel feestelijk te versieren.
 
Helleborussen worden tussen de 20 à 50cm hoog naargelang de soort en houden van een zonnig plekje maar ook halfschaduw, in humusrijke grond die wat kalk bevat. Vanaf november tot ver in april (afhankelijk van de soort) staan ze te pronken met hun prachtige bloemen. Sneeuw of vorst doet de Helleborus niets, als hij het naar zijn zin heeft komt hij elk jaar opnieuw tot bloei.
 
Nu te bewonderen en verkrijgbaar in ons tuincenter

 

HelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborusHelleborus

Producten in de kijker

Elke maand iets nieuws !

Bekijk onze tijdelijke acties

Graag persoonlijk advies?

Kom eens langs in ons tuincenter en we bespreken je plannen tussen het groen!

Contacteer ons

Vacatures

Op zoek naar creatief talent !
Jobstudent Weekendwerk

Spontane sollicitaties: jobs@tuincenterdefever.be

Contacteer ons