Menu
Shop navigation

Maak je tuin Beelicious !


Wist u dat bijen zorgen voor 70% van alle voedselgewassen op de wereld? Zij spelen een cruciale rol bij de voortplanting van tal van planten, door het stuifmeel van bloem naar bloem te brengen. Zonder bijen geen koffie, appels of aardbeien meer. Bijen zijn echt onmisbaar voor ons en daar zijn veel mensen zich te weinig van bewust.

Bijen zijn in nood: de realiteit vandaag is dat er wereldwijd sprake is van massale bijensterfte. Imkers doen er alles aan om bijen te redden. Maar wat kan U nu doen om de bijen echt te helpen? Het antwoord is eigenlijk eenvoudig; namelijk eten, drinken en nestgelegenheid. Met een bijenvriendelijke tuin helt u de bijen om te overleven.

 

Ontdek onze tips voor een paradijselijke tuin vol leven met een onweerstaanbaar 5 sterren hotel-restaurant voor bijen, vlinders & andere nuttige insecten !

Laat het zoemen met bloemen

Plant bloemen & planten voor happy bijen en vlinders ! Crocus, lavendel, wilde marjolein, ... Van het voorjaar tot de herfst hebben we een prachtig kleurrijk assortiment aan bloemen en planten waar bijen en vlinders vrolijk van worden en die in uw tuin niet mogen ontbreken !

Maya's favoriete maal:

Voorjaarsbloeiers Perkplanten (heel belangrijke start voor de bijen): Voorjaarsbloembollen helleborus niger, winterakoniet, longkruid, zennegroen, viooltje, hondsdraf...

Bloembollen (voorjaar, zomer, najaar): Crocus, tulp, narcis, allium, anemoon, sneeuwklokje...

Zomer Perkbloemen: aster, winterharde geranium, lavendel, slangekruid, korenbloem, cosmos, zonnebloem en nigella, kogelbloem, guldenroede, hemelsleutel, rudbeckia, ooievaarsbek, aster, goudsbloem, campanula, akelei, vuurpijl , zonnekruid, kattekruid, ...

Bomen & fruitbomen: kerselaar, perenboom, appelboom, pruimenboom, kastanjeboom, hazelaar, wilg, linde, hemelboom, notenboom, esdoorn, acasia, honingboom, lijsterbes ...

Bessenstruiken: hulst, aalbessenen kruisbessenstruik, slee- en meidoorn, sneeuwbes, liguster...

Klimplanten: klimroos, clematis, kamperfoelie, berberis, klimop, wilde wingerd, blauwe regen, klimhortensia ...

Bloeiende Heesters: fluweelboom, buxus, sporkelhout, sneeuwbes

Wilde bloemen of Bloemenweide (in een bloemenperk of bloemenweide): zonnebloem, bernagie, klaproos, vlas, koolzaad, cosmos, ...

Kruiden: salie, rozemarijn, oregano, munt, tijm, lavendel, marjolein, citroenmelisse, koriander, dille, bieslook, ... die je deels tot bloemen laat groeien (ideaal op balkons en terrassen).

Kleinfruit: aalbes, zwarte bes, kruisbes, framboos, aardbei en bramen (kies de doornloze braam), ...

Ga gerust op zoek naar nog meer soorten, want de lijst is eindeloos. Zelfs een groendak met vetplantjes kan een heerlijk nectarbuffet vormen.

bijenhotel insectenhotel Ecostyle - Tuincenter Defever

Hang een BIJzonder verblijf op een zonnige plek

Sommige bijen maken hun nestje in plantenstengels of gaatjes en spleten in muren en hout. U kunt ze ook een handje helpen door deze natuurlijke situatie na te bootsen dankzij onze bijen- en insectenhotels !
Een bijenhotel is een bijzonder verblijf speciaal gemaakt voor solitaire wilde bijen die onmisbaar zijn voor het bestuiven van bloemen en fruit. Een bijenhotel mag in een bijenvriendelijke tuin dus niet ontbreken.

Ontdek ook onze andere insectenhotels voor vlinders, lieveheersbeestjes, ...

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Heeft u last van andere insecten of onkruid in uw tuin? Gebruik dan geen pesticiden (chemische  gewasbeschermingsmiddelen, onkruidbestrijders en biociden) maar ecologische & milieuvriendelijke producten om ze te bestrijden. Deze middelen zijn niet alleen slecht voor de bijen maar ze brengen ook gezondheidsrisico’s mee voor uzelf. Zit er onkruid tussen de tegels of planten? Trek of schoffel ze er dan uit. Kom langs en ontdek ons uitgebreid ecologisch assortiment & praktische tips voor een gifvrije tuin voor onkruidbestrijding & insectenbestrijding.

Wacht met snoeien tot het voorjaar

Sommige bijen overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Haal daarom uitgebloeide stengels pas in het voorjaar weg. Door pas in het voorjaar te snoeien, beschermt u de plant ook tegen vorst. Twee vliegen in een klap! Let op dat u snoeit met het juiste tuingereedschap.

Kennismaken met bijen

Ontdek de biodiversiteit in uw tuin. Verdiep u in de bijen- en insectenwereld, hoe en waar ze leven en leer hoe bijen en vlinders naar uw tuin te lokken.

Blauwe, gele en paarse bloemen trekken de meeste insecten aan.
Bijen en hommels hebben een voorkeur voor bloemen met een eenvoudige bloemenkroon, want die bevat meer stuifmeel, waar ze bovendien makkelijker bij kunnen.

vlinder bijen bijvriendelijke tuin bloemen verbena ijzersterk planten - Tuincenter Defever

Ieder initiatief, hoe klein ook, dat het tij mee kan doen keren, verdient daarom een aanmoediging: natuurlijk tuinieren, bloemenweide zaaien, bloembollen planten, insectenhuisjes plaatsen, honingbloemen planten, een bijenkast sponsoren...

Producten in de kijker

Elke maand iets nieuws !

Bekijk onze tijdelijke acties

Graag persoonlijk advies?

Kom eens langs in ons tuincenter en we bespreken je plannen tussen het groen!

Contacteer ons

Vacatures

Op zoek naar creatief talent !
Jobstudent Weekendwerk

Spontane sollicitaties: jobs@tuincenterdefever.be

Contacteer ons