Menu
Shop navigation

Waterplanten


In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten oeverplanten worden geplaatst

Oeverplanten - Zone 1

Lage bodembedekkende oeverplanten camoufleren de rand van de vijver, terwijl de hogere soorten met hun stengels en bloemen zorgen voor volume en structuur langs de oever. De planten zijn een lust voor het oog. Er is een enorme variatie aan kleuren, vormen en afmetingen. De biologische functie voor het vijvermilieu wordt ook bij de oeverplanten vooral bepaald door de groeicapaciteit. Hoe meer voedingsstoffen ze uit het vijverwater kunnen halen, hoe beter ze groeien. En dat verkleint de kans op algengroei.

Welke oeverplanten kies je en hoe plaatsen ?
Een oeverplant staat zoals het woord al aangeeft aan de rand van de vijver. Ze moeten drassig staan, maar niet met de voet in het water (bijvoorbeeld gele dotters). In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten planten worden geplaatst. Het voedingssubstraat waarin ze worden gepoot moet zo poreus mogelijk zijn. Voedingrijk en zuurstofrijk water kan de wortels zo beter bereiken, waardoor groei wordt gestimuleerd. Voedingrijk en zuurstofrijk water kan zo de wortels beter bereiken, waardoor een goede groei wordt verkregen. Gebruik voedingsaarde of groeisubstraat voor een uitbundige groei en bloei van de wortels en de plant. Dek de aarde af met grind om uitspoelen te voorkomen. Voeg eventueel extra ijzer en sporenelementen toe.


De bekendste oeverplanten zijn Iris, de vleesetende trompetbekerplant (Sarracenia), kurkentrekkersgras of krulpitrus (Juncus effusus Spiralis) en de Aronskelk (Zantedeschia).

Varieer met verschillen in kleur, hoogte en bladvorm. Of wil je juist een strakke vijver door veel dezelfde soorten te gebruiken. Er zijn mogelijkheden te over.

Moerasplanten - Zone 2

Vanwege de enorme variatie in kleuren, vormen en afmetingen, kun je met moerasplanten je vijver pas echt sfeervol maken. De biologische functie voor het vijvermilieu van een moerasplant wordt ook vooral bepaald door de groeicapaciteit. Hoe meer voedingsstoffen, hoe beter ze kunnen groeien, hoe meer ze zorgen voor zuurstof in het water. Ook deze planten zijn dus van grote waarde voor het natuurlijke evenwicht.

Welke moerasplanten kies je?
Moerasplanten vormen bij lange na niet zo’n homogene plantengroep als bijvoorbeeld de waterlelies. Er zijn verschillende soorten. We kunnen ze onderscheiden in 3 groepen. Planten die 30 tot 40 cm onder water kunnen staan, bijvoorbeeld snoekkruid. Planten die drassig moeten staan, maar niet echt in het water zoals bijvoorbeeld de gele dotters. En planten die zowel droog als in het water kunnen groeien, bijvoorbeeld penningkruid. De eisen die deze soorten aan de voedingsbodem stellen kunnen behoorlijk verschillen. De bekendste moerasplanten zijn de Japanse holpijp (Equisetum japonicum), slangenwortel (Calla palustris), Zwarte Taro of Olifantsoor (Colocasia rubra Black Magic) en Snoekkruid (Pontederia cordata).

Waterplanten - Zone 3

Waterplanten zijn alle planten die (al dan niet geheel ondergedompeld) in water groeien. Daar horen natuurlijk ook alle planten bij die in zout (zee)water groeien. Een halve eeuw geleden was de keuze daarin nog zeer beperkt en hadden wilde vormen in het aanbod nog de overhand (afgezien van waterlelies, die al veel eerder werden gecultiveerd; denk aan de schilderijen van Monet). Daarin is in hoog tempo verandering gekomen. Zoetwaterplanten worden verdeeld in twee grote groepen: waterplanten en moeras- of oeverplanten. Moeras- of oeverplanten zijn planten die alleen met hun onderste uitlopers (voornamelijk wortels) in water of kletsnatte grond groeien.

Waterplanten worden onderverdeeld in:

  1. Onderwaterplanten (o.a. veel zuurstofplanten) die ondergedoken groeien en in het water zwevend of in de bodem wortelend leven;
  2. Drijfbladplanten (zoals waterlelies) met bladeren die aan het wateroppervlak drijven. Sommige hebben anders gevormde onderwaterbladeren. Ze wortelen in de bodem van vaak wat dieper water;
  3. Drijfplanten (denk aan kroos) die ook op het wateroppervlak drijven, maar meestal geen bodemwortels hebben.

Waterlelies - Zone 4

Waterplanten - Lelies bij Tuincenter Defever

Een mooie waterlelie (Nymphaea) met veel bloemen vormt de kroon op je vijver. Maar ze hebben ook een belangrijke biologische functie. Ze nemen voedingsstoffen op uit het water, waardoor algengroei wordt beperkt. Lelies zijn gek op vissen in het water, die houden namelijk insecten en waterslakken bij ze weg. Andersom ook, vijvervissen schuilen graag onder de drijfbladeren van een mooie waterlelie bij dreigend gevaar van een hongerige reiger.


Welke waterlelie kies je?

Waterlelies zijn er in vele kleuren en soorten:

  • Winterharde waterlelies. Deze bloeien vanaf mei tot oktober en zullen, mits voldoende diep geplaatst, ’s winters niet bevriezen.
  • Dwergwaterlelies. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleinere waterleliesoort die ook in een ondiepe vijver kan groeien, 10 cm is al voldoende, dus ook zeer geschikt voor terrasvijvertjes.
  • Tropische waterlelies. Paarse en blauwe tinten. Ze kunnen niet overwinteren in de vijver, dus elk jaar vervangen, of in een vorstvrije omgeving in een bak plaatsen. Ze bloeien wel langer, rijker en verspreiden een heerlijke geur.
  • De bekendste waterlelies zijn de witte waterlelie (Nymphaea Albatros), gele waterlelie (Nymphaea Pygmaea Helvola, een kleine waterlelie met geelwitte bloemetjes die in uitzonderlijk ondiep water (10 cm) kan groeien), blauwe waterlelie (Nymphaea King of the Blues) en de gele plomp (Nuphar Lutea Variegata).

Zuurstofplanten - Zone 5

Zuurstofplanten groeien snel en houden de vijver helder en algenvrij. Ze groeien onder water en nemen voedingsstoffen via het blad op uit het water en geven zuurstof af. Ze vormen dan ook een belangrijke basis voor het natuurlijke evenwicht in de vijver en zijn uiterst nuttig voor het helder en gezond houden van het water.

Welke zuurstofplanten kies je ?
Niet alle zuurstofplanten produceren gedurende het hele seizoen zuurstof. Belangrijk is dan ook de afwisseling en variatie in dit soort planten. Dat maakt de kans op algengroei het kleinst. Voor het voorjaar en winter is waterranonkel (Ranunculus aquatilis). Een aanrader voor de zomer en het najaar zijn het hoornblad (Ceratophyllum demersum), fonteinkruid of waterpest. Andere bekende soorten zijn lidsteng (Hippuris vulgaris) en waterviolier (Hottonia palustris).

Drijfplanten - Zone 6

Drijfplanten zijn ideaal voor nieuwe vijvers omdat ze CO2 direct uit de lucht halen. Ze groeien snel en stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit. Hun waarde wordt vooral bepaald door de enorme groeicapaciteit, ook onder omstandigheden waarin de zuurstofplanten het laten afweten. De groep drijfplanten is niet zo groot, zeker niet als we alleen de inheemse winterharde soorten bekijken. Maar ook al zijn ze in soorten gering, ze vormen een zeer nuttige en in sommige gevallen essentiële groep vijverplanten. Voor het verkrijgen van een natuurlijk evenwicht en helder water zijn deze planten vaak onmisbaar.

Het drijfvermogen hebben de plantjes te danken aan de met lucht gevulde bladeren, terwijl de in het water hangende worteltjes de voedingsstoffen opnemen. In tegenstelling tot de groep onder water groeiende zuurstofplanten, zijn de drijvende planten voor hun groei niet aangewezen op het in het water aanwezige CO2.

Welke drijfplanten kies je ?
Bruikbare winterharde drijfplanten zijn onder meer kikkerbeet (Hydrocharis Morsus-ranae), eendenkroos (Lemna valdiviana), puntkroos (Lemna trisulca) en azolla drijfvaren of kleine kroosvaren (Azolla Caroliniana). Niet winterharde soorten zijn bijvoorbeeld het mosselplantje of watersla (Pistia stratiotes) en het vlotvarentje (Salvinia natans). Je kunt ze in de maanden mei t/m september goed gebruiken, Deze subtropische drijfplantjes kunnen eventueel in een aquarium overwinteren. Tropische drijfplanten zoals de waternoot en de waterhyacint kunnen als sierplant dienst doen, maar hebben in ons klimaat geen biologisch nut.

 

WaterplantenWaterplantenWaterplantenWaterplanten

Producten in de kijker

Elke maand iets nieuws !

Bekijk onze tijdelijke acties

Graag persoonlijk advies?

Kom eens langs in ons tuincenter en we bespreken je plannen tussen het groen!

Contacteer ons

Vacatures

Op zoek naar creatief talent !
Jobstudent Weekendwerk

Spontane sollicitaties: jobs@tuincenterdefever.be

Contacteer ons